Archiprix Chile
Espanol English

TERRITORY_CAHUIL
TERRITORY_CAHUIL

TERRITORY ANALYSIS_DESIGN STRATEGY
TERRITORY ANALYSIS_DESIGN STRATEGY

MASTERPLAN
MASTERPLAN

STATIONS
STATIONS

KM 0_ACCESS
KM 0_ACCESS

KM 0_COFFE AREA
KM 0_COFFE AREA

KM 0, NORTH EXTERIOR IMAGE
KM 0, NORTH EXTERIOR IMAGE

KM 0, INTERIOR IMAGE
KM 0, INTERIOR IMAGE

STATIONS_IMAGES
STATIONS_IMAGES




ÍNDICE DE PROYECTOS
 
TOURIST CIRCUIT AND PROGRAMMATIC STATIONS CAHUIL SALT
Universidad San Sebástian sede Santiago
ARCHITECTURE,LANDSCAPE DESIGN

The challenge arises in how to put in value the natural tourism potential in a forgotten place as Cáhuil, and the same time as the delicate ecological balance is protected and preserved. The conclusion is to subtly intervene the zone , generating a "architectural acupuncture" operation in the landscape
The project assesses the local practices and anthropic landscape of the Cáhuil , Barrancas and La Villa saline site. It is inserted into a unique and unfamiliar landscape, that in summer season attracts many visitors. It pretends upgrade the sustainable development of the surrounding communities, by the application of ecotourism, generating a circuit that runs through the northern and southern shores of the estuary Nilahue through saline sites and wetland, and operates as a system composed of specific equipment, responding to tourism and production needs, prioritizing rural character and authenticity of the landscape.
The circuit consists of 12 km trekking trail,a bike-path and program rest stations containing toilets, furniture, hydration areas, shaders, kiosks, gazebos, kayak landing platforms and warehouses linked to salt production . El Peñon; 3.5 km:; 2.5 km Access: From these four major volumes stations that match intensities flow of tourists and landscaped and heritage interest points (km 0 and km are consolidated Wetland 6: midpoint and connection with saline sites)

The design strategy arises from the recognition of the architecture as a key, part of the heritage of cahuil and landscaped surroundings. Thus, the salt shed gathering or "Rancho" is taken as reference for the proposed proyectual stations based on their construction system based on wood, materiality, functionality, interaction with the landscape, and timing of applications .