Archiprix Chile
Espanol English


Image1
Image1

Proyect Fundaments
Proyect Fundaments

Proyect Strategy
Proyect Strategy

Proyect Context
Proyect Context

Floors
Floors

Sections
Sections

Proyect Images
Proyect Images




ÍNDICE DE PROYECTOS
 
REUSE OF ABANDONED OCHAGAVÍA HOSPITAL
Universidad Mayor
ARCHITECTURE,URBAN DESIGN

Civic Center, district Pedro Aguirre Cerda
This thesis project is set in the city of Santiago of Chile and deals with the reconversion of a building that was abandoned for more than four decades, former Ochagavia Hospital, set in the heart of Pedro Aguirre Cerda district. It features a favourable and versatile open structure and a total floor area of 84,000 square meters. This building was meant to be the largest and the most modern hospital in Latin America in the 1970s. During Pinochet's dictatorship the works stopped and were never resumed. The intervention on this building arises from the critical analysis of the context and its immediate surroundings, which led to the diagnosis of the problem herein deal with: lack of a district centre, overall deterioration of the housing developments, lack of public space, poor civic and commercial infrastructure, together with the stark contrast of scale and its surroundings. The above description led to the consideration of the structure as a potential opportunity to provide a solution to the problems of infrastructure and context harmonisation. To this end, a civic centre is proposed for the district capable of hosting commercial and civic facilities. This proposal consists in bringing the building back to its context from the morphological pragmatic and semantic view points, wherein a decision was made to divide the structure of the lower plates (public space) into several smaller buildings with the view to scaling the building down to fit the context and allow for greater permeability from the street to the inside. It is also meant to be a sustainable project in that the building will be both illuminated and ventilated naturally on the inside. The rubble produced by the demolition of 15.000 cube meters will be reused as perimeter filling of the existing trench all around the building, thus widening the pavement and reenergising the inside edge of the project.